31 października 2012

Pasta - farsz z zielonej soczewicy

Znacie soczewicę? Ja trochę znam... właściwie to znam soczewicę tylko i wyłącznie dzięki mojej babci która robi pierogi z zieloną soczewicą. Wszyscy uwielbiają babcine pierogi! Zazwyczaj babcia robi je na wigilię... i jak dla mnie to one by wystarczyły ;) Karp na masełku z czosnkiem, kapusta z grochem i grzybami, kluski z makiem i inne pyszności bledną przy pierogach! Na prawdę.

Ostatnio kupiłam woreczek zielonej soczewicy i stwierdziłam że zrobię taką pastę czy farsz jak robi babcia. Jest strasznie prosta i pyyyyyyszna! Muszę się podzielić tym przepisem :D



Potrzebujemy:
- woreczek zielonej soczewicy
- cebulkę
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wrzucamy soczewicę na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy aż będzie miękka. Ja na początek ugotowałam pół paczki i wyszło jej dość dużo bo soczewica dość mocno powiększa swoją objętość. W czasie kiedy gotuje się soczewica kroimy jak najdrobniej cebulkę i lekko podsmażamy na oliwie. 

Soczewicę odcedzamy, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i na koniec ugniatamy wszystko praską do ziemniaków. 

Pyyyyyyych! 

Mogłabym to jeść bez niczego!
Ale najlepiej smakuje zawinięta w pierogi...

Smacznego!


Dodam tylko że zielona soczewica zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi (http://www.era-zdrowia.pl)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zasiałam rzeżuchę. Moje dziecko chodzi wkoło i woła 'am am' tak uwielbia rzeżuchę... a ta jeszcze nie wyrosła! 
xxx true xxx

9 komentarzy:

  1. Muszę wypróbowac ta pastę i ciekawa jestem tych pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  2. na prawdę polecam! palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do zabawy: http://mamapodparagrafem.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam pierogi i były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu,zapraszam po odebranie wyróżnienia: http://ksiazkaaurelii.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba wypróbuje, tylko soczewice dorwę

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybaczcie tą kilkudniową ciszę w komentarzach ale obchodziliśmy 2 urodzinki Oli i mieliśmy urwanie głowy... ale już jestem :)

    Bardzo dziękuję za wyróżnienia, jest mi niezmiernie miło :) Za chwilę zabieram się za posta :)

    @Hordubal - bardzo się cieszę że smakowały Ci pierożki z soczewicą :D
    @arabeska - wypróbuj, są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak pierożki pyszotka.Jeszcze pamiętam ten smak.A miałam okazję próbować tych robionych przez babcię Ani...

    OdpowiedzUsuń
  9. Hihi ach... jadło się jadło i winkiem popijało ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Mummy and the Tot Copyright © 2012 Cookiez is Designed by Bread Machine Reviews | by Blogger Templates | modified by Vent